Ми своїх виборців не зраджуємо!

Минуло не так вже й багато часу від виборів депутатів місцевих рад, проте за місяць сталося доволі багато дивних подій, які значним чином змінили та надалі впливатимуть на політичне життя країни. Які наслідки матимуть ці події та про можливий розвиток непередбачуваного українського політичного життя ми поспілкувалися з депутатом обласної ради, головою Чернівецької міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Назаром Горуком.
 
— Вітаю, пане Назаре, вибори позаду, Вас обрали депутатом обласної ради. Які враження від кампанії, чи задоволені своїм результатом та результатом Вашої політичної сили в області?
  Будь-яка виборча кампанія має свої особливості. Минула кампанія запам’яталася колосальним застосуванням адміністративного ресурсу. Хоча я не сказав би, що результати волевиявлення повністю спотворені, однак у нас є дуже багато запитань по голосуванню на більшості з дільниць, особливо на тих, де не було наших спостерігачів. Підставою для ствердження цього є величезна різниця між результатами екзот-полів та волевиявленням буковинців. Скажімо, результати БЮТу та Фронту Змін розбігалися з результатами екзот-полів у межах статистичної похибки, а той результат, які здобули Партія Регіонів та Наша Україна можна назвати чудом. Що мається на увазі? Усі екзит-поли, які проводилися в області напередодні виборів, давали цим двом силам на 5-7% голосів менше, ніж вони насправді отримали. Це може свідчити або про некомпетентність усіх соціологічних служб, які проводили опитування, що малоймовірно, або ж про махінації, які застосовувалися на цих виборах.
Якщо ж спробувати з’ясувати, у кого були вкрадені ці голоси, факти дають мені підставу стверджувати, що значна кількість голосів була вкрадена у ВО «Свобода». Знову ж таки, посилаючись на дані екзит-полів, наша політична сила отримувала по області 7-8% голосів виборців. А за результатами підрахунку голосів ми отримали менше 4%. Додайте сюди голоси, що були відданні за політичні сили, які не подолали 3%-вий бар’єр, – і ви отримаєте отой дивовижний результат Партії Регіонів та Нашої України.
Звичайно, ми розуміємо, що такий розвиток подій є ознакою згортання тих мізерних демократичних традицій, які ми вибороли у 2004 році. ВО «Свобода», нажаль, не змогла забезпечити наявність членів комісій та спостерігачів на всіх виборчих дільницях. Це наше недопрацювання, пов’язане з відсутністю значних фінансових ресурсів. Також влада через новий виборчий закон не допустила наших представників в обласну та міську виборчі комісії. Наші члени комісій та спостерігачі працювали здебільшого за «спасибі». Але можу запевнити на наступних виборах наші представники будуть на всіх виборчих дільницях..
 
— Все ж таки, вам вдалося вибороти чотири місця в обласній та три в Чернівецькій міській радах. Чи така кількість депутатів дозволить вам зреалізувати програму? Якщо так, які проблеми першочергові до розв’язання?
Звичайно, така кількість депутатів не дає можливості зреалізувати нашу програму у стислі терміни. Проте, чимало пунктів програми є вкрай принциповими для нас і наших виборців. І, незважаючи, на кількість наших депутатів, ми обов’язково виконаємо ці передвиборчі обіцянки. Серед найперших зобов’язань, які будуть виконані вже найближчим часом, є висвітлення засідань сесій обласної та Чернівецької міської рад у ЗМІ. Йдеться про те, що ми на найближчих засіданнях сесій виноситимемо на розгляд питання про те, аби в прямому ефірі Чернівецького обласного телебачення транслювалися вказані засідання. Якщо ж депутати інших фракцій не захочуть нас підтримати, — шукатимемо альтернативи. Наприклад, он-лайн трансляція у мережі Інтернет.
Серед інших завдань – будівництво за кошти організації пам’ятника жертвам Голодомору, який не спромоглись звести ні колишня, ні теперішня влада. Весною плануємо поновити акцію «Здорова молодь – здорове майбутнє», у межах якої відновимо кілька спортивних майданчиків та плануємо звести дитячий майданчик в одному з районів міста.
 
— На підтримку якої політичної сили Ви сподіваєтесь для реалізації своєї програми? З ким вважаєте за можливе співпрацювати у представницьких органах влади?
За логікою речей, у більшості рад Чернівецької області повинні б були сформуватися коаліції з так званих демократичних сил. Однак, як бачимо, логіка в українському політикумі не працює. Наведу кілька яскравих прикладів. Обрання голови Чернівецької обласної ради є феноменальним з точки зору світових політичних стандартів. Протилежні політичні сили, мається на увазі Партія Регіонів, БЮТ та Наша Україна, одностайно обрали представника регіоналів. Що це означає? Ті політичні сили, які визначають себе як демократичні, мають в обласній раді більшість депутатів. При консолідованій позиції ми могли б обрати головою обласної ради представника демократичних сил, натомість переважили підкилимні домовленості керманичів БЮТу та Нашої України з владою.
Подібна ситуація повторилася у більшості районних рад області. Маючи переконливу більшість, представники Фронту Змін, БЮТу, Нашої України майже одноголосно обирають головами рад регіоналів. Інакше як чудесами української демократії ці процеси я назвати не можу.
Існує велика ймовірність, що до виборів депутатів Верховної Ради ми матимемо в області  одну фракцію Партії Регіонів, яка включатиме сателітів: БЮТ, НУНС та зовні опозиційний у місті Чернівці Фронт Змін. Представники Всеукраїнського обєднання «Свобода» у цьому контексті є вкрай невигідні владі, оскільки псують і псуватимуть ідеалістичну картину, створену обласною виконавчою владою. Я не виключаю спроб тиску на нас, залякування чи інших форм впливу, однак можу запевнити, що «Свобода» є партією ідеологічною, нам не звикати до переслідувань за захист інтересів українців. Ми своїх виборців не зраджуємо.
Насамкінець, від обласної організації Всеукраїнського обєднання «Свобода» я хочу подякувати буковинцям, які підтримали нас, та запевнити, що кожен голос – це маленький внесок у майбутнє нашої з вами держави. Ми не змарнуємо його. Сподіваємося на подальшу підтримку та співпрацю.
 
Газета «Буковинське віче»

9 коментарів

Володимир Вакуленко-К.
Ну да. До виборів обіцяли профінансувати мою книгу. Після виборів Тягнибок лише розводить руками. І так у кожної партії — до виборів обіцянки, а потім забуванки і ігнурація…
Михайло Павлюк
Доброго вечора! Максимально коректно спробую викласти свої міркування з приводу роздумів колеги щодо подій, до яких маю (як нашоукраїнець та громадянин) відношення.
Загальний тон та тези ці зовсім не здивували, вони уже пройшли апробацію на Всеукраїнському рівні (ми — єдина «правильна» опозиції т.д.), а також були закинуті у просторі місцевому у різних партійних прес-релізах. Дивує інше — кожного разу якісь нові «розмишлізми» (даруйте, щось середнє між «я так думаю» і «я так хочу») представників шанованої електоратом партії.
Тепер конкретно по питаннях, які турбують мого колегу:
1. У нас не проводилися екзит-поли на Буковині 31 жовтня 2010 р. Мій колега «чисто випадково» сплутав екзит-пол (дослівно, «опитування на виході», проводиться у день голосування) з соціологічним опитуванням. Останні проводилися декілька впродовж вересня-жовтня (скажу про відомі мені, на вичерпність не претендую. Були ще й таємні): замовні конкретних політпартій (ПР, СУ, ФЗ та ЄЦ робили це з великою долею ймовірності), помірнонезалежні (проводилися обласними громадськими організаціями, які утім не надто обговорювалися у експертному середовищі) та загальноукраїнські, які мали вибірку і по Чернівецькій області. Чи міг би колега не просто назвали цифри, але повну характеристику дослідження. Конкретно!!! Вибірка, географія, склад, час, т.д. Бо посилатися на «викорявані» цифри не пристойно, та й, як мінімум, небезнечно. Не дай Боже хтось звинуватить представників цієї партії у популізмі та некомпетентності. Може відбитися на рейтингові. «Наша Україна» за усіма соцопитуваннями проходила рубіж більше-менше 5 %. Крапка.
2. Результат, який отримали ПР та НУ чудо. Скажу за НУ — це не чудо. Це непоганий результат партії, яка на Всеукраїнськоу рівні має серйозні проблеми, яка вперше перебуває в опозиції, яка має інші фінансові, кадрові та ін. проблеми. Втім, результат її закономірний. Це результат конкретних людей, які мають що сказати людям за свою роботу у 2005-2009 рр. При можливості, я обовязкого запрошу Вас на виїздне засідання фракції, скажім у Глибоцький р-н чи Новодністровськ, де почуєть що люди говорять про В. Куліша, його команду та його роботу.
3. Останнє. Я не можу пригадати, яка інша партія робить стільки інформаційного галасу про інші — 3 партії в облраді (БЮТ, ФЗ та НУ). Просто безоплатна прес-служба. :) Хтось може уявити собі щоб ФЗ чи НУ розповсюджували релізи про те, що так робить той чи цей деп (не з їхньої фракції)? От і я теж. Собою треба займатися. Якщо серйозно, то де ті ініціативи та пропозиції від вас стосовно спільних проектів? Де консолідація та конструктив? Скільки корисних пропозицій до проектів рішень внесено від Вас? Чому Ви ЖОДНОГО (100%) разу не запропонували зустрітися для обговорення перед тим, як бігти «галасувати». Навіщо Вам це голослівя (саме це — бо на дискусію це не претендує у принципі.). і так далі. Втім більше до цієї теми повертатися не буду (це уже говорив Вам у приватних бесідах). Хтось буде займатися «мочиловом», хтось «лобізмом», хтосб чухати потилицю а хтось спробує мали результат. Дамо цьому процесу пару років.
Є ще декілька речей про які можна дискутувати. Але це твої погляди у твоєму інтервю.
Бажаю усіляких гараздів та вкотре запрошую до дійсної взаємної співпраці. Не для тебе чи мене. Перейти через себе. Для буковинців.
З повагою, М.П.
Надія Григоренко
Особисто мене в день виборів при виході з дільниці опитали про мої рішення щодо голосування. Якщо це був не екзит-пол, тоді як це назвати?
Михайло Павлюк
Колего, Вас міг і Вася Пупкін спитати, а потім сказати, що це було масштабне дослідження. У нас більш-менш обєктивно проводила одна Київська фірма (на замовлення ЄЦ) екзит-пол стосовно виборів мера Чернівців. Упевнений, чули про це. Усе решта по результатах в області — чистої води спекуляція (або ж доведіть протилежне).
Надія Григоренко
Зрозуміло, дякую за пояснення)))
Володимир Антонюк
Підтримую Михайла Павлюка в тому, що насправді навіщо з таким запалом розкидати гімно довкола себе на початку політичного злету? Репутація «Свободи» далеко неоднозначна. І присутність у ній декількох порядних людей (напр, Бенюка), не закриє такі невдалі політичні заяви. Думати треба трошки наперед.
Михайло Павлюк
Як у фільмі «two weeks later»… От люблю цей сайт ще й за те, що тут видно потуги усіх колег, хто дійсно прагне дискусії та розмови про конкретні проблеми та можливостей їх вирішення. Це не ананонімні «вяки», а більш-менш власні думки конкретних фізосіб (якщо тільки це не роблять за когось прес-служби :)). Спостерігаю на цьому ресурсі жваві та цікаві дискусії. А тут, нам, читачам, і все зрозуміло стає одразу.
З Новим Роком Українці! Будьмо пильними!
Володимир Антонюк
Та думаю, що і анонімні «вяки» на іншому сайті мусять мати місце у країні наступаючого тоталітаризму. Комусь вистачає хоробрості, бажання і можливості, а у когось немає бажання і потреби підписуватись власним ім'ям. А, крім того, і традиції сайту. Як казав товарісч Адольф — Кожному своє.
Володимир Антонюк
А статтю можна було б назвати — «Ми совоїх донорів і засновників з партії ригіонів ніколи не зрадимо»
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте