Які символи використовуються у державі, таку державу й матимемо

Стяг існуючої чи неіснуючої держави – це завжди символ у який закладено потужний смисл, на якому вибудовується та чи та держава. Природно, що для громадянина шмат тканини, зафарбованої у певний колір чи кольори є значно більшим ніж, власне, тканина. Це набір міфологем, ідеології, історії тощо. Кожна держава трактує своє державне знамено використовуючи саме такі міфологеми. Наскільки сприйнятним для більшості громадян є державний прапор, настільки ефективною, зрозумілою є діяльність державних інституцій як консолідуючих історико-соціальних та економічних чинників. Іншими словами – повага до прапору є повагою до держави.
Та перейдемо від теорії до фактів. Найвищий законодавчий орган нашої держави вирішує використовувати поряд з державним прапором, прапор неіснуючого державного утворення. Причини, принаймні кілька з них, добре відомі. Однак чи замислювалися народні обранці, котрі підтримали таке рішення, про його наслідки? Вочевидь, ні. Оскільки розумітися на смислових структурах людських вчинків, ймовірно, більшості депутатів заважає брак знань та інтелекту. Прошу не сприймати зазначене як спробу образити когось з державних мужів – це констатація факту при спробі здійснити аналіз необдуманих рішень.
Спробуємо проаналізувати підвалини та можливі наслідки рішення Верховної Ради щодо використання совітської та комуністичної символіки 9 травня.
 
Чия ж насправді перемога?
За офіційними, ще совітськими, даними СРСР зазнав людських втрат в чотири рази більше, ніж фашистська Німеччина на усіх фронтах протягом усієї Другої світової війни. Німецькі генерали жахалися від тієї нелюдської упертості, з якою чудово озброєні каральні загони НКВС гнали на бійню практично неозброєних, без вишколу, щойно мобілізованих радянських солдат. Не дивно, чому у перші ж місяці війни цілі дивізії Красної Армії переходили на бік Вермахту, створюючи інтернаціональні збройні підрозділи «Ваффен-СС», яскравий приклад цьому – РОА на чолі з генералом Власовим.
Що ж від так званої «перемоги» отримала Україна? У 1941 році мешканці Галичини вітали німецькі війська як визволителів від більшовицької окупації. Ті звірства, які чинили совіти, з 1939 по 1941 рік, викривали всю суть «комуністичного благодєнствія». Однак, вже невдовзі українці збагнули, що фашисти мало чим відрізняються від комуністів. Як реакція – створення УПА. Минуло ще трохи часу і Красна Армія погнала фашистів. Що ж отримала Україна? Чергову окупацію, репресії, переслідування та нищення. Хто переміг у цій війні? Однозначно не Україна. Переможцями стали Сталін та більшовицька верхівка, які продовжували свою нелюдську політику. А переможців, як відомо, не судять. Тож у черговій геополітичній грі Україна знову стала розмінною монетою.
 
Червоний стяг – прапор перемоги?
Знову мова цифр. Втрати, які зазнала Україна «під червоним прапором», обчислюються більш ніж 80 мільйонами жертв. Репресовані, розстріляні, замордовані голодом, заслані на Сибір, знищені духовно… До цього варто додати методичне винищення української культури, історії, традиції, релігії, способу мислення. І над усіма цими звірствами жваво майорів, а часто й донині, майорить червоне знамено…
 
Що символізує червоний прапор?
 Безумовно, капітуляцію як знак змарнованих років за Незалежність, котру так і не вдалося здобути і донині. Своїм рішенням Верховна Рада вчергове демонструє стан «розіп’ятості» України та нерозуміння чи небажання шукати, створювати або ж відновлювати консолідуючі символи.
Нажаль, значна частина політичного істеблішменту сповідує цінності антагоністичні українським. Вчергове демонструючи свою «совковість», більшість державних мужів засвідчують: Україна ще не відбулася. Держава – це не тільки територія, обмежена кордонами. Для постання держави потрібен дух, який виховується на символах. Відповідно, які символи використовуються у державотворенні, таку державу й матимемо.
 
Післяслово
Пригадаймо, як кілька років тому з доброї волі «переможених» німецьких підприємців колишнім «переможцям» — учасникам Другої світової війни, які мешкали в колишньому СРСР, виплачувалася велика матеріальна допомога, що в середньому дорівнювала кількарічній пенсії радянського ветерана війни.
Ось вам ціна «перемоги»…

15 коментарів

Олексій Пономаренко
Було вже на Букінфо здається…
Більш цікаво все ж таки почути Вашу думки з приводу подій у Львові, де показали, здається, всьому світу ярковиражені риси українського бидла в обличчі Ваших однопартійців.
Володимир Антонюк
Автобуси для туристів з «ярковиражені риси російського бидла» організувала і супроводжувала всю дорогу наша славна міліція, на утримання якої з моєї зарплати знімають податки. І, взагалі, міліція і цього разу діяла на диво «проффесійно», як завжди… Ні, ну крім випадку із затриманням торгівця наркотиками в центрі міста з погонею…
Святослав Вишинський
«22.01.11 р. близько 12.00 дня мене затримали за збут наркотичних речовин. На слизькому тротуарі я спіткнувся і впав, при цьому я випадково зачепив перехожого (мова йде про Г.Ходоровського), який теж впав. У цей час до невідомого прохожого підійшов працівник міліції, назвав себе, пояснив, що відбувається і попросив вибачення. При цьому, перехожий ніяких претензій до працівників міліції не пред'являв, а встав і пішов...» (ZIK)
Володимир Антонюк
«встав і пішов» — тоді особливо весело прозвучало ;) «Під час затримання наркоділка на Соборній площі професора було збито з ніг, він отримав перелом руки, травми ніг і голови.» — www.molbuk.com/chernovtsy_news/34604-narkodilok-ziznavsja-shho-ce-vin-zbiv-profesora.html. Які можуть бути претензії до міліції після травми голови?
Святослав Вишинський
Питання в тому, яким чином наркоділок, який рятувався втечею від міліції, встиг помітити, як до збитого (ним?) перехожого «підійшов працівник міліції, назвав себе, пояснив, що відбувається і попросив вибачення», як далі перехожий «встав і пішов» — продовжуючи при цьому втечу (очевидно, з повернутою на 180 градусів назад головою).
Володимир Антонюк
та тоді прес-служба міліції чітко і проффесійно спрацювала, а потім Олексій плакався, що і його примушували таку бздуру виставляти. Там питань більше ніж нормальних відповідей. А чого це вони бігали по місту серед білого дня? І що сталося з тим наркоторговцем потім?
Олексій Пономаренко
Володя, якщо абстрагуватись від моєї роботи, що в тебе ніяк не виходить, ти вже троха з"їхав з катушок з цього приводу (Мені цікаво, ти на всі мої коменти тут відповідаєшь, бачу неравнадушен...))) то ситуація була насправді проста, і мені по фіг віришь ти, і гуморист Святослав Петросян у це чи ні. Про ситуацію я знаю, оскільки затримував мій знайомий. І все було майже так як описали.
Тепер до твоїх дебільних запитань перейду. Скажи мені, це в твоїй хворій уяві наркоторговці лише вночі бігають? Ти кіна передивився здається…
А що з ним сталось… якщо тебе так цікавить доля того наркоторговця то можу дізнатись, скоріш за все справа у суді, чи вже розглянута.
Олексій Пономаренко
Мені насрати чесно кажучи на твої імпотентські випади у сторону міліції, якщо ти хотів мене цим задіти, я лише там працюю, а не живу, і тут я вполнє як приватна особа. Але щоб це зрозуміти, треба трохи розуму, шокда що тобі його бракує…
Будуть особисто до мене питання, пиши, залюбки відповім.
Володимир Антонюк
Красота і вишуканість стилю разом із гіпертрофованою манією величі робить тебе цікавим співрозмовником. І відписую я не лише на твої коменти — як тобі здається. І твоя робота мене аж зовсім не цікавить.
Маріанна Антонюк
бидло не має національності. Бидло — влада, яка дозволяє, аби її народ принижували і нищили на його ж землі. Яка допускає (а правильніше буде сказати — потурає!), аби в її країні безкарно лунало «Хохлы — параша! Победа эта наша!», «Смерть Галичине!» і т.д. Це було, мабуть, трохи не так, як по зомбоящику передавали більшість каналів. Ось інша версія подій:
k-o-t-s.livejournal.com/
Володимир Антонюк
Ніяк не можу пригадати коли це з «доброї волі німецьких підприємців… учасникам другої світової війни виплачувалась велика матеріальна допомога»? Можна трошки більше такої інформації? Хтось десь зовсім трошки прибрехав? ;)))
Володимир Антонюк
Можливо малося на увазі оце — Український національний фонд „Взаєморозуміння і примирення” засновано Кабінетом Міністрів України постановою № 453 від 16 червня 1993 року за рахунок коштів Федеративної Республіки Німеччина відповідно до досягнутих чотиристоронніх домовленостей між Урядами Республіки Бєларусь, Російської Федерації, України і Федеративної Республіки Німеччина щодо врегулювання питань про виплату компенсаційних платежів громадянам колишнього СРСР, які в роки Другої світової війни стали жертвами нацистських переслідувань (29.01.1993р., м. Бонн, ФРН).
Назар Горук
Про події у ЛЬВОВІ не говорив лише лінивий. Повторюватися не буду. Пропоную думки О. Тягнибока.

Олег Тягнибок: Влада несе повну відповідальність за провокацію, яку вона організувала у Львові

«Режим Януковича зробив усе, щоби провокації у Львові 9 травня відбулися. І в цьому намаганні розбурхати Львів, провокатори від влади брутально принизили місцеву громаду, свавільно знехтували рішеннями органів місцевого самоврядування, цинічно потопталися по судовому рішенню, ухваленому іменем України». Про це заявив лідер Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи події 9 травня 2011 року у Львові.

«Всеукраїнське об'єднання „Свобода“ здійснило усі необхідні законні профілактичні кроки, щоби не допустити 9 травня у Львові провокацій, які анонсували промосковські екстремісти. В першу чергу, наша політична сила здійснила необхідні політичні кроки. Зокрема, фракції „Свободи“ у місцевих радах ініціювали і домоглися ухвалення рішень про неприпустимість використання червоних прапорів у Львові (http://www.svoboda.lviv.ua/diyalnist/novyny/021120/) та Львівській області (http://www.lviv.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/021266/). Політвиконком ВО „Свобода“ ухвалив заяву з вимогою до Президента не підписувати відповідний антиконституційний закон та не допустити вивішування червоних прапорів (http://www.tyahnybok.info/diyalnist/novyny/021369/). Крім цього, „Свобода“ здійснила юридичну експертизу ухваленого Верховною Радою закону „про червоні прапори“, в якій вказала на його неконституційність (http://www.lviv.svoboda.org.ua/dopysy/dopysy/021319/). Зрештою, президент Янукович, очевидно, усвідомлюючи брутальне порушення Конституції, здійснене коаліцією та демоліберальними тушками, так і не підписав одіозний „червонопрапорний“ закон.

Напередодні провокацій 9 травня „Свобода“ неодноразово зверталася до правоохоронних органів з вимогою не допустити будь-які провокації у Львові 9 травня. Наші депутати надали правоохоронцям інформацію про можливе застосування провокаторами зброї, спецзасобів.

»Свобода" у судовому порядку домоглася заборони антидержавних екстремістських шабашів у Львові. Навіть тоді, коли було програно суд першої інстанції, «Свобода» була єдиною політичною силою, яка подала апеляцію і домоглася відповідного рішення суду (http://www.svoboda.lviv.ua/diyalnist/novyny/021456/).

Влада здійснила і супроводжувала реваншистську «червонопрапорну» провокацію без огляду на її можливі наслідки. Зверніть увагу, як цинічно виглядає картина, коли зранку 9 травня правоохоронці не допускали львівських ветеранів та їхні родини для покладання квітів до могил на Марсовому полі, а по обіді, брутально нехтуючи судовим рішенням, мало не за руки завели провокаторів на Пагорб слави і дозволили вчинити антидержавний шабаш, після чого під міліцейським прикриттям вивезли промосковських гастролерів за межі Львова. Не дивно, що есктремістське угрупування Маркова «Родіна» після цього подякувало львівській міліції.

Таку ганьбу, коли попри всі судові рішення, влада продовжує інсинуації, не витримали прості львів'яни, які вийшли на вулиці рідного міста, щоби захистити власну честь і гідність та не дати топтати Конституцію і закон. Це була відповідь львівської громади на антиукраїнську провокацію.

9 травня 2011 року у Львові не було протистояння протилежних політичних сил. Це була брутальна провокація влади, яка повинна нести повну відповідальність за свої ганебні дії. 9 травня львівська громада вже дала їм адекватну відповідь. Режим Януковича має пам'ятати, що, нехтуючи волею народу, органів місцевого самоврядування, Конституцією, судовими рішеннями, ухваленими іменем України, вона залишає для Нації лише один спосіб дії – революцію. Саме так, зрештою, і починалися революційні події 2004 року", – заявив Олег Тягнибок.
Маріанна Антонюк
натомість так просто, для рівноваги, пропоную думку гарного журналіста Віталія Портнікова: rus.newsru.ua/columnists/10May2011/after_flag.html
Олена Архіпова
Я не хочу сперечатися з приводу того праві чи не праві були ті хто вийшов у Львові на вулиці, але достатньо було поглянути на записи того, як поводили себе «свободівці» на прес-конференції Курочки, зама губернатора Львівської області, яка відбулася після подій 9 травня — такої неповаги до ЗМІ я ще не бачила. А заяви Тягнибока, звертаюся Назаре до Вас особисто, то не одноразово мала задоволення спілкуватися з паном Олегом, але чомусь іноді його заяви не співпадають із тим, що розповсюджує прес-служба партії.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте